Μια Καλή μέρα, μια Κακή μέρα

Μια Καλή μέρα, μια Κακή μέρα

Καλωσόρισες νέο έτος (άρθρο δημοσιευμένο στη huffington post)

Η θεραπεία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα σιγοτραγούδησα όταν είδα το ημερολόγιο του 2021 της κλινικής Άγιος Χαράλαμπος με τίτλο «μια Καλή μέρα, μια Κακή μέρα». Η φροντίδα της ψυχικής υγείας εκεί περνάει και μέσα από την τέχνη. Η κάθε ζωγραφιά στο ημερολόγιο αποτελεί μία κατάθεση ψυχής, όπου ο καλλιτέχνης/ασθενής αποτυπώνει τα συναισθήματά του και τα επικοινωνεί στους υπόλοιπους κερδίζοντας την «σπάνια απόλαυση και ηρεμία που προσφέρει στον οιονδήποτε ασθενή επιθυμεί να συμμετάσχει σε κάθε είδος και μορφή εργοθεραπείας, για την τέρψη τόσο του ίδιου, όσο και ενός περιβάλλοντος που σπεύδει να επαινέσει την προσπάθειά του».

Μια Καλή μέρα, μια Κακή μέρα

Πώς μοιάζει σήμερα μια καλή μέρα και πώς μια κακή μέρα για όλους εμάς; Αποκλείεται να μη σας έχει συμβεί… Κατά το «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», υπάρχουν μέρες που όλα δείχνουν από το πρωί να πηγαίνουν στραβά. Και δεν εννοώ just having a “bad hair day”. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθούμε να πάμε παρακάτω χωρίς να επηρεαστούμε. Όμως οι αναποδιές συνεχίζονται ή είναι τόσο έντονες που πια νιώθουμε πως έχουν κυριεύσει τη μέρα και τη διάθεσή μας.

Χρώματα και πινέλα

Η αποτύπωση των εμπειριών των ασθενών μέσα από την εικαστική δημιουργία μας εκφράζει όλους, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και επιχειρούμε. Τι χρώματα θα διαλέγαμε εμείς για να περιγράψουμε τις καλές και τις κακές μέρες μας; Η υγεία μας έχει έρθει σε πρώτο πλάνο και η ανησυχία όλων για τους αγαπημένους μας αναθεωρεί τις προτεραιότητές μας. Όλη μέρα σε μια οθόνη, ακούμε και διαβάζουμε για τα κρούσματα του ιού και τον κλυδωνισμό της παγκόσμιας οικονομίας. Έχουμε όλοι μας ανάμικτα αισθήματα, επιβίωσης, ανασφάλειας, φόβου αλλά και ελπίδας. Με τα χρώματα και τα σχήματα, ας προσπαθήσουμε να πετύχουμε την πολυπόθητη ένωση με την ελπίδα. Όπως έγραψε και ο Νίκος Καζαντζάκης «έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα».

Κι αυτό θα περάσει είπαμε. Κι ήρθε η ώρα του. Στο καλό 2020. Επιλέγω σε πείσμα των καιρών να ζωγραφίσω το 2021 με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Διαλέγω να πυροδοτήσω ένα αισιόδοξο συναίσθημα με πράσινα και κίτρινα χρώματα. Προτιμώ να ξεκουραστώ από τις έγνοιες με τις αποχρώσεις του μπλε. Αυξάνω το αίσθημα του ρομαντισμού με το κόκκινο. Παίρνω ένα μολύβι και κάνω γραμμές, γράφω λέξεις, σχεδιάζω ό,τι μου έρχεται στο μυαλό και σας διαβεβαιώ δεν είμαι από αυτούς που «πιάνει το χέρι τους». Θέλω όμως διακαώς, ο εγκέφαλός μου να αρχίσει να λειτουργεί αλλιώς: αισιόδοξα. Να εστιάσει σε αυτή τη σύνθετη κατά βάθος λειτουργία και τα αρνητικά συναισθήματα να υποχωρήσουν και να δώσουν χώρο στα θετικά. Ναι, έτσι απλά! «After all tomorrow is another day!» ξεστόμισε η Scarlet o’ Hara στο θρυλικό «Όσα παίρνει ο άνεμος».

Η χαρά της ζωής και της δημιουργίας

Έτσι θέλω να είναι το 2021. Με κάμποσες κακές (ε, ναι, δεκτόν!) και πάμπολες καλές μέρες. Με χρώματα και μουσική. Να διεγείρουν τα συναισθήματα και να «αφυπνίζουν» τις αισθήσεις. Και με αμέτρητα New Year’s Resolutions που θα οδηγήσουν σε αποτυχίες και επιτυχίες, σε Κακές και Καλές μέρες! Κι αυτή είναι η χαρά της ζωής και της δημιουργίας.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στη Huffington Post Greece στις 16/01/2021