Ο παρεξηγημένος ρόλος του Networking

Ο παρεξηγημένος ρόλος του Networking

Τι είναι το Networking? Τι σημαίνει Δικτύωση; Ποιο είναι το Mentoring? Γιατί στους πολιτικούς χώρους απαιτείται Lobbying? Πώς μπορώ να συνδεθώ με άλλους επιχειρηματίες προς το κοινό συμφέρον;

Γιατί να ανοίξω τα χαρτιά μου και να μάθουν όλοι το μυστικό της επιτυχίας μου; Τι θα κερδίσω αν γίνω μέλος μιας επιχειρηματικής ομάδας;

Η έννοια του Networking, δηλαδή της σύνδεσης των προσωπικών σχέσεων με το επαγγελματικό όφελος, συνεχίζει να είναι παρεξηγημένη από πολλούς.  Για να αποφύγω λοιπόν την παρεξηγήσιμη νοηματική απόχρωση της λέξης, προτιμώ εναλλακτικά να χρησιμοποιήσω τη φράση «κάνοντας φίλους στον επαγγελματικό χώρο». Η δικτύωση υπονοεί τη δημιουργία επαφών με στόχο την αύξηση της επαγγελματικής μας επιρροής και δυστυχώς κάποιες φορές συγχέεται με τον όρο του Lobbying που αναφέρεται στην προσπάθεια άσκησης πίεσης και επιρροής σε προσκείμενους κυβερνητικούς φορείς. Η δική μου άποψη είναι ότι η καλλιέργεια οικείων ανθρώπινων σχέσεων θέτει τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηριχτεί μια επιτυχημένη συνεργασία. Αυτή η πρακτική αποδίδει καλύτερα όταν πρόκειται για αυθεντική επαφή η οποία χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό.

Οι μέρες του απομονωμένου επιχειρηματία που προσπαθεί μόνος του να αναπτύξει το εγχείρημά του έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η νέα γενιά έχει συνειδητοποιήσει ότι όποιος είναι ανοικτός στο να μοιράζεται τις πληροφορίες θα συγκεντρώσει και ο ίδιος πληροφορίες πολύ πιο γρήγορα κι εύκολα. Χρησιμοποιεί συνεπώς τις διασυνδέσεις ώστε να αδράξει τις ευκαιρίες και να αποφύγει πιθανές απειλές. Η υψηλή ανάπτυξη έρχεται από επιχειρηματίες που δημιουργούν εγκαίρως τις κατάλληλες επαφές και διατηρούν ενεργές κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις σε καθημερινή βάση αλλά και ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης της εταιρίας. Για να γίνει το όνειρο των νέων πραγματικότητα απαιτείται συχνή επαφή με άλλους επιχειρηματίες που ιδανικά θα βρίσκονται στο οικογενειακό, φιλικό περιβάλλον, ενώ πολλές φορές οι έμπειροι γίνονται μέντορες των νέων. Ξεκινά έτσι ένα γαϊτανάκι σχέσεων εμπιστοσύνης, ανταλλαγής εμπειριών, γνωριμιών, κατανόησης, προόδου, αλληλεπίδρασης με επαγγελματίες του χώρου.

Η επαγγελματική κάρτα έχει συμπληρωθεί από τη δημιουργία λογαριασμού/προφίλ στο Linkedin αλλά ακόμα και από social media όπως το Facebook. Η δικτύωση και η πληροφόρηση είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για να βρει κάποιος εργασία αλλά και για να δει την ιδέα του να προχωρήσει παρακάτω.  Αφού «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», μια θετική εντύπωση παίζει μείζονα ρόλο στην εύφορη έναρξη μιας συνεργασίας.  Καλλιεργούνται έτσι και δημιουργούνται δεσμοί με ανθρώπους που κινούνται στα ίδια επαγγελματικά περιβάλλοντα.

Πολλοί νομίζουν ότι οι ικανότητες που συνδέονται με τη δικτύωση είναι προνόμιο ολίγων εκλεκτών που έτυχε να γεννηθούν με αυτές. Όντως, κάποιοι λόγω του εξωστρεφούς χαρακτήρα τους, ενεργοποιούν ευκολότερα το δίκτυο γνωριμιών τους. Όμως και η δικτύωση είναι μία δεξιότητα που καλλιεργείται. Είναι κάτι που δεν διδάσκεται στα πανεπιστήμια, ξεκινάει όμως σίγουρα από αυτά, καθώς οι γνωριμίες που κάνει κάποιος κατά η διάρκεια των σπουδών του αποτελούν μια δεξαμενή γνωριμιών που μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες στο μέλλον για την καριέρα του.

Η επιτυχημένη δικτύωση βασίζεται στη μοναδικότητα των σχέσεων που αναπτύσσονται κάθε φορά μεταξύ δύο ατόμων. Για να επιτύχουμε όμως την αποτελεσματική επικοινωνία πρέπει καταρχήν να έχουμε υιοθετήσει μια φιλοσοφία win-win, να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε πάντα ουσιαστική υποστήριξη σε κάθε συναλλαγή, να είμαστε ανοικτοί σε νέες ιδέες και προτάσεις, να θυμόμαστε προσωπικές λεπτομέρειες των άλλων και να σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις.  Το κλειδί για μια επιτυχημένη πορεία στον κόσμο των επιχειρήσεων είναι η συνεχής επαφή με το επαγγελματικό μας δίκτυο καθώς μας κρατάει σε επαφή με την πρωτοπορία στο χώρο και μας ενημερώνει για σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις στον τομέα που μας ενδιαφέρει. Η συγκολλητική ουσία στις επαγγελματικές φιλίες είναι η αμοιβαία ανάγκη για ομαλές εργασιακές σχέσεις και η ανάγκη για συντροφικότητα στο χώρο δουλειάς.

Βάζοντας στο Google τη φράση πώς να δικτυώνεσαι βγαίνουν σχεδόν 10.000 links με συμβουλές, οδηγίες και tips τα οποία δεν οδηγούν πάντα στα επιθυμητά αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να συνδεθούμε με τους ανθρώπους είναι να σκεφτούμε πώς εμείς θα θέλαμε να μας φέρονται. Ποια μορφή επικοινωνίας μας εκφράζει, σε ποιο ερέθισμα θα ανταποκρινόμασταν ευκολότερα?  Επίσης, ποια είναι τα δυνατά μας σημεία? Είμαστε καλύτεροι στο γραπτό λόγο ή ποια δεξιότητά μας θα θέλαμε να αναπτύξεις? Γενικώς, πρέπει συνεχώς να σκεφτόμαστε δημιουργικούς τρόπους δικτύωσης.  Πρακτικά, οι επιχειρηματίες και τα στελέχη των επιχειρήσεων οφείλουν να είναι σε μια διαρκή και καθημερινή επαφή με ομολόγους τους. Στη διάρκεια της καριέρας του ένα στέλεχος στην εποχή μας έχει εργαστεί σε πάνω από 5 διαφορετικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις και συνεργαστεί/συναναστραφεί με εκατοντάδες συναδέλφους και πελάτες! Με αρκετούς από τους επαγγελματίες που γνωρίζει συνδέεται στενά για κάποια χρόνια, σε ατομικό ή/και οικογενειακό επίπεδο . Οι δεσμοί αυτοί σίγουρα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εμπιστοσύνη, μέσα από επιτυχημένες προσωπικές επαφές. Τέτοιες επαγγελματικές φιλίες περιλαμβάνουν συχνά τους προμηθευτές, πελάτες, ακόμα και ανταγωνιστές.

Αδιαμφισβήτητα τα πλεονεκτήματα του Networking είναι πολλά. Για το λόγο αυτό, σχεδιάζονται και Δίκτυα Επιχειρηματικότητας ως μία στρατηγική για την επιβίωση και την επιτυχία μικρών επιχειρήσεων.

Εβελίνα Μπάκιντα,

MSc Founder OFFICE