Εβελίνα Μπάκιντα: «Να αγαπάς αυτό που κάνεις…»

Εβελίνα Μπάκιντα: «Να αγαπάς αυτό που κάνεις…»

 Με αφορμή την ετήσια έκθεση του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης όπου θα λάβει χώρα στη πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης από σήμερα 29 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου 2022 με θέμα: «Τα παραδοσιακά επαγγέλματα και η εξέλιξή τους» επικοινωνήσαμε με την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου, κυρία Εβελίνα Μπάκιντα για την υλοποίηση της παρακάτω συνέντευξης. Την ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκρισή της!

Τι ήταν αυτό που συντέλεσε το 2003 στην ίδρυση του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης;

"Η ανάγκη για ενημέρωση των γυναικών σε προγράμματα γυναικείας επιχειρηματικότητας που ξεκίνησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν κατάφερναν να φτάσουν ούτε στα αυτιά των μικρών επιχειρηματιών. Το όραμα του συνεργάζεσθαι και του «μία για όλες και όλες για μία». Και κυρίως το δημιουργικό πνεύμα της αεικίνητης πρώτης προέδρου Μαρίας Πιτσικάκη που κλείνει αυτή τη χρονιά τον κύκλο της μετά από 20 χρόνια επιτυχημένης πορείας."

Πόσα μέλη απαριθμεί ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, τι προωθεί ενεργά και πώς;

"Ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης έχει μέχρι σήμερα μέλη του, 900 γυναίκες επιχειρηματίες από όλη την Κρήτη και όλα τα επαγγέλματα. Μέλος του Συλλόγου μπορεί να εγγραφεί κάθε γυναίκα επιχειρηματίας, βιοτέχνης, έμπορος, οικοτέχνης και χειροτέχνης, εμπορικός και ασφαλιστικός αντιπρόσωπος, καλλιτέχνης, ελεύθερος επαγγελματίας."

Ο Σύλλογος προωθεί και ενισχύει τη γυναικεία επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εξασφαλίζοντας συντονισμένες δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή για τα μέλη του.

  • Προωθεί ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες επιχειρηματίες στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.
  • Υποστηρίζει με πρωτοβουλίες του την εξάλειψη των δυσμενών επαγγελματικών διακρίσεων.
  • Ενθαρρύνει τα μέλη του να επιμορφώνονται μέσω επαγγελματικής κατάρτισης και πολλαπλές πρωτοβουλίες, για απόκτηση μόρφωσης και ανώτερης εκπαίδευσης, για χρησιμοποίηση της επαγγελματικής τους ικανότητας και ευφυΐας.
  • Παρέχει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα γυναικείας απασχόλησης, επαγγελματικής κατάρτισης και  εργασιακής εμπειρίας, με στόχο την διασφάλιση της απασχόλησης των γυναικών.
  • Συνεργάζεται με φορείς και οργανώσεις γυναικών από όλη την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για επαγγελματικά θέματα και συμμετέχει σε αντίστοιχες Ελληνικές και Διεθνείς Οργανώσεις.
  • Εκπονεί και συμμετέχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για την προώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των γυναικών.
  • Αναπτύσσει πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών του.
  • Προωθεί την φιλία, συνεργασία και συν-αντίληψη μεταξύ των επιχειρηματιών και επαγγελματιών γυναικών όλης της Ευρώπης.

Από το 2015 έως και σήμερα έχει καθιερωθεί η ετήσια έκθεση του Συλλόγου σας. Από την πρώτη μέχρι την φετινή, έχει αλλάξει κάτι;

"Κάθε χρόνο βελτιωνόμαστε  τόσο ως προς τον τρόπο παρουσίασης των προϊόντων όσο και ως προς την ποιότητά τους καθώς η ευγενής άμιλλα των εκθετών και η εμπειρία τους από την έκθεση τους ωθεί σε καινοτομίες. Ωριμάζουμε μαζί για να προσφέρουμε στην αγορά τα προϊόντα που αναζητά και στο κοινό τα πολιτιστικά δρώμενα που θα γεμίσουν την ψυχή του. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσει παράλληλες Δράσεις Επιχειρηματικότητας. Φέτος για παράδειγμα έχουμε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου παρουσίαση των επιχειρήσεων υφαντικής τέχνης. Μαζί με τις σημαντικές & ενδιαφέρουσες παράλληλες δραστηριότητες που θα δείτε στο πρόγραμμα βραβεύονται  γυναίκες επιχειρηματίες μέλη του συλλόγου μας, που έχουν διακριθεί για την προσφορά τους στη Γυναικεία Ηγεσία και Επιχειρηματικότητα. Μια ενθάρρυνση και ένα μπράβο για να συνεχίσουν."

Πού οφείλεται η επιτυχία των εκθέσεων του Συλλόγου σας;

"Η έκθεση έχει γίνει θεσμός κι έχει αγκαλιαστεί από την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου, την ΟΕΒΕΝΗ, την κεντρική πολιτεία. Όλοι περιμένουν την έκθεση. Εκθέτες, πολίτες, φορείς. Έχουμε αιτήματα για συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, κάτι που δεν μπορούμε δυστυχώς να πραγματοποιήσουμε ακόμα. Για τη διοργάνωση συμμετέχουμε ενεργά όλο το ΔΣ αλλά και το διευρυμένο συμβούλιο. Γυναίκες επιχειρηματίες που προσφέρουν το χρόνο και τον κόπο τους για το κοινό καλό."

Τι καλλιεργεί ο Σύλλογός σας μεταξύ των μελών του αλλά και τι προτρέπει αυτά;

"Μέσα από το κέντρο εκπαίδευσης και αλληλο-υποστήριξης επιχειρηματιών γυναικών οργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια για την συνεχή επιμόρφωση των μελών και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους. Εκτός από τη συνεργασία με ειδικούς σε κάθε κλάδο, ενισχύουμε τη μετάβαση της τεχνογνωσίας από τις παλιές στις νέες. Μεγάλη καινοτομία για παράδειγμα είναι η εκπαίδευση στις υφάντρες, μέλη του συλλόγου: καινοτόμα είδη υφαντικής, ρούχα, νυφικά, παπούτσια, τσάντες και αξεσουάρ με Κρητικά υφαντικά στοιχεία τα οποία προωθούν με επιδείξεις μόδας και παρουσίαση σε ειδικές εκθέσεις. "

Μεταξύ της μητρότητας, της επιτυχημένης πορείας σας ως επιχειρηματίας και Αντιπρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης… ελεύθερος χρόνος υπάρχει;

"Τα τρία μου παιδιά είναι οι πιο αυστηροί κριτές αλλά και ο πήχης να γίνομαι καλύτερη και να προσφέρω περισσότερο. Στόχος μου να τους διδάξω τα οφέλη της εργατικότητας, της δημιουργικότητας, της αυτό-βελτίωσης και του εθελοντισμού. Δεν έχω ωράριο. Το μυαλό δεν σταματάει. Όλη μέρα σκέφτομαι καινοτόμες ιδέες, νέους τρόπους ανάπτυξης και προώθησης των προϊόντων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών μας.

Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

"«Να αγαπάς αυτό που κάνεις. Κι ας του αφιερώνεσαι εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο»!"

Λίγα λόγια για την κυρία Εβελίνα Μπάκιντα σε πρώτο πρόσωπο:

"Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Marketing αλλά και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, επέστρεψα μετά από χρόνια σπουδών και εργασίας στο εξωτερικό για να εφαρμόσω καλές επιχειρηματικές πρακτικές στον τόπο μου. Όμως η οικονομική κρίση του 2012 είχε ως αποτέλεσμα να χάσω τη δουλειά μου. Δεν το έβαλα κάτω. Η αλλαγή αυτή με ωφέλησε και με έκανε πιο δημιουργική. Πίστεψα στον εαυτό μου και ξεκίνησα το 2015 να παρέχω συμβουλές στο Marketing και τις Πωλήσεις ενώ παράλληλα δημιούργησα μια πολυτελή σειρά εταιρικών δώρων με ελληνικό αποτύπωμα, τα CHIC GREEK GIFTS.

Μεγαλωμένη από έμπορους γονείς είχα μάθει ότι αν δεν ρισκάρεις δεν πρόκειται να επιτύχεις. Ο παππούς μου, από τη Μυρτιά του Καπετάν Μιχάλη, μου δίδαξε την αγάπη για τα ντόπια προϊόντα. Από τη Μικρασιάτισσα γιαγιά μου πήρα το πάθος για ζωή.

Συμβουλεύοντας επιχειρηματίες στο marketing κατάλαβα ότι οι ιδέες μου έδιναν αξία στις επιχειρήσεις τους και τις βοηθούσαν να αναπτυχθούν. Έτσι ένα απλό αίτημα για λογότυπο καταλήγει ένα ολοκληρωμένο Project που ανοίγει σαν βεντάλια με προοπτικές για τον συνεργάτη-επιχειρηματία.

Ασχολούμαι εθελοντικά στον Αναπτυξιακό Σύλλογο Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, εκπαιδεύοντας και δικτυώνοντας γυναίκες χειροτέχνες και οικοτέχνες που επιθυμούν να κάνουν το χόμπι τους επιχείρηση με εξειδίκευση στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Όλη μέρα σκέφτομαι νέους τρόπους, καινοτόμες ιδέες. Δουλεύω με τον εαυτό μου με την μέθοδο Συστημικής Ψυχολογίας NLP. Πρότυπό μου είναι η Μινωική Γυναίκα που αφιέρωνε χρόνο στον εαυτό της, πρόσεχε την εμφάνισή της και είχε επαφή με τη φύση, το εμπόριο, τις τέχνες."

δημοσιεύτηκε στο odialogos.gr στις 28/7/2022