Ξεχάστε το IQ. Ήρθε το AQ

Ξεχάστε το IQ.  Ήρθε το AQ

Όπως λέμε Adaptability Quotient (δείκτης προσαρμοστικότητας)

Η ευελιξία και η ανθεκτικότητα φαίνεται να αποτελούν τα απαραίτητα εφόδια, ιδιαίτερα σε μια αλλόκοτη παγκόσμια οικονομία όπως η σημερινή, όπου η μόνη σταθερά είναι η αλλαγή!

Όπως περιέγραψα σε ομιλία μου με θέμα «Η ευφυΐα της προσαρμοστικότητας και οι δεξιότητες που βοηθούν τις γυναίκες να πετύχουν στον επιχειρηματικό στίβο» στην ημερίδα της Περιφέρειας Κρήτης «Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα Γυναικών και βέλτιστες πρακτικές», η προσαρμοστικότητα αποτελεί μια ιδιότητα επιβίωσης όλων των ζωντανών οργανισμών. Άλλωστε είναι γνωστή η θέση του Δαρβίνου πως, τα όντα που θα επιβιώσουν σε περιόδους αλλαγών δεν θα είναι τα πιο δυνατά αλλά το πιο ευπροσάρμοστα στις αλλαγές. Η ταχύτητα των αλλαγών στη σύγχρονη κοινωνία καθιστά το δείκτη προσαρμοστικότητας (AQ: adaptability quotient) πιο πολύτιμο από τον δείκτη νοημοσύνης (IQ: intelligence quotient) και το δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ: emotional quotient).

Η γυναίκα γνωρίζει από πρώτο χέρι πως τα πράγματα συχνά δε γίνονται όπως τα περιμένεις ή τα προγραμματίζεις. Το γεγονός αυτό την καθιστά ετοιμοπόλεμη. Νιώθει άνετα με το άγνωστο και έχει μάθει να προσαρμόζεται χωρίς να χάνει χρόνο. Βρίσκει την ευκαιρία στην αποτυχία, δουλεύει με πρωτότυπους τρόπους. Χρησιμοποιεί νέα εργαλεία και μεθόδους. Η γυναίκα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει νέα ευρηματικά πεδία βλέποντας το δάσος και όχι το δέντρο και να οραματιστεί το μέλλον της κοινωνίας που θα ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια της. Αντιμετωπίζοντας σήμερα το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια», η γυναίκα επιλέγει και τα δύο. Ανταποκρίνεται επάξια σε όλους τους ρόλους, ξεχωρίζει και διακρίνεται. Όντας πάντα σε δράση, έχει την τύχη να αποφύγει μακρές περιόδους αδράνειας που επιβαρύνουν την προσαρμογή στην αλλαγή.

Εκ φύσεως χαρισματική, η γυναίκα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης αξιοποιώντας δεξιότητες (soft skills) που τις έχει κατακτήσει μέσα στην οικογένεια, μέσα από τη μητρότητα και τις λεπτές ισορροπίες που συνεχώς καλείται να κρατάει σε πολυμελή ή μονογονεϊκή οικογένεια.

Αντιμετωπίζει με ένα διαφορετικό και αισιόδοξο τρόπο τα ζητήματα που προκύπτουν, εφαρμόζοντας ευέλικτο στυλ διοίκησης, είτε πρόκειται για ατομική επιχείρηση είτε για πολυπληθή εταιρία, επιστρατεύοντας τη λογική, την ενσυναίσθηση, την κατάλληλη οπτική γωνία που τη βοηθά να καινοτομεί και να διαφοροποιείται στην αγορά. Το multi-tasking, που ξεχωρίζει ως μοντέλο σε περιόδους κρίσης, ταιριάζει γάντι στο πολυδιάστατο γυναικείο χέρι.

Σε μια οικονομική καταστροφή, μια αλλαγή εργασίας, και μια ματαίωση σε επαγγελματικό επίπεδο, η γυναίκα ανασκουμπώνεται, σηκώνει τα μανίκια και βάζει κάτω το κεφάλι, επιδεικνύοντας μια τεράστια ψυχοσυναισθηματική ευφυΐα και κουράγιο που τη βοηθάει να ανταποκριθεί στη νέα πραγματικότητα που προκύπτει.

Οι ευκαιρίες που έχουν δοθεί στη γυναίκα τις τελευταίες δεκαετίες να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην οικονομική χειραφέτηση έχουν ακονίσει την έμπνευση και τη δημιουργικότητά της. «Η επίδραση του σύγχρονου τρόπου ζωής στον εγκέφαλο των γυναικών έχει μόλις αρχίσει να γίνεται αντιληπτή» όπως δηλώνει ο αμερικανός ψυχολόγος Τζέιμς Φλιν, παγκόσμια αυθεντία στη διερεύνηση της ανθρώπινης ευφυΐας.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στη Huffington Post Greece στις 23/05/2022